การศึกษาปัจจัยที่ส่งผลกระทบต่อการผลิตมันสำปะหลังที่ต่ำกว่าศักยภาพ
Abstract
The objective of this study was to analyze factors influencing cassava production which is lower than the potential. The results showed that the average yield was lower than the potential 3,465.83 kilograms per rai. Factors that have a positive impact on cassava production are lower than the potential, including the cassava planting experience and choosing a tractor to be a tractor at harvesting stage. Factors that negatively affect cassava production that is lower than the potential, including cultivation on clay, soaking cassava cuttings before planting, frequency of weeding, planting in early rainy season and the age of the cassava plant before harvesting. The results of the study also show that a small percentage of farmers will choose to soaking cassava cuttings before planting or choose to planting in early rainy season. Creating knowledge and understanding about proper planting methods will help to reduce production which is lower than the potential. And developing a machine for harvesting that is more suitable is another way to help reduce damage caused by the harvesting process.
- บทความทุกเรื่องที่ตีพิมพ์เผยแพร่ได้ผ่านการพิจารณาทางวิชาการโดยผู้ทรงคุณวุฒิในสาขาวิชา (Peer review) ในรูปแบบไม่มีชื่อผู้เขียน (Double-blind peer review) อย่างน้อย ๓ ท่าน
- บทความวิจัยที่ตีพิมพ์เป็นข้อค้นพบ ข้อคิดเห็นและความรับผิดชอบของผู้เขียนเจ้าของผลงาน และผู้เขียนเจ้าของผลงาน ต้องรับผิดชอบต่อผลที่อาจเกิดขึ้นจากบทความและงานวิจัยนั้น
- ต้นฉบับที่ตีพิมพ์ได้ผ่านการตรวจสอบคำพิมพ์และเครื่องหมายต่างๆ โดยผู้เขียนเจ้าของบทความก่อนการรวมเล่ม